Популарни постови

недеља, 4. март 2012.

Архангели



  • Print Friendly and PDF
Бог је, пре стварања материјалног, видљивог света, створио невидљиви, духовни свет бестелесних сила. У почетку су сви духови били добри, али се један од њих, Деница, погордио. Понесен великом моћи која му је дата, одметнуо се од Бога. Постао је зао и чинио је многе лоше ствари. Око себе је окупио колебљиве духове. У борбу против злог духа Денице и његових сила, ступио је Архангел Михаил, славно га победио и збацио са неба. Тако су се духовне силе поделиле на добре и зле, односно на анђеле и демоне. Анђео је грчка реч и значи – весник, а демон значи – пакосник.

По учењу Цркве постоји много анђела и арханђела, они образују небеске војске, а над свима њима Господ Саваот (Саваот значи Господар над војскама).


Први међу архангелима је Архангел Михаило, (што значи – Ко је као Бог). Он се непрестано бори против злих сила, у славу Божју.
Други је Архангел Гаврило (Сила Божја), који се људима јавља као благовесник.
Трећи, Архангел Рафаило (Помоћ или исцељење Божје), је помоћник људима у болести и невољи.
Четврти је Архангел Урило (Светлост или ватра Божанска), који као светлост, просветљава и озарује људски ум како би тежио према узвишеном.
Пети Архангел Салатиљ (Врховни служитељ молитава), загрева душе и срца људска на усрдну молитву, како би молитва била жарка, а не хладна и тек реда ради обављена.
Шести је Архангел Егудило (Хвала Божја) који награђује све који се труде да прославе име Господње.
Седми, Архангел Варахило (Делитељ благослова Божјих), је онај преко кога Бог шаље благослове у породице, за рађање деце и уређење породичног живота. Он помаже и даје благослове свима који се старају о немоћнима и гладнима.
Како би одала пошта свим анђелима одређен је дан који се прославља као: Сабор Архангела Михаила и осталих бестелесних сила. У народу се тај дан зове Аранђеловдан.
Многи који славе Аранђеловдан не спремају славско жито, наводно зато што је Архангел Михаило уз Архангела Гаврила и Светог Илију, живи светац. Сви светитељи су живи и од Бога прослављени. Зато обавезно треба спремати жито као и за остале славе.

Нема коментара:

Постави коментар